Българската банка за развитие (ББР) разработи нов финансов инструмент за подпомагане на

...
Българската банка за развитие (ББР) разработи нов финансов инструмент за подпомагане на
Коментари Харесай

ББР кредитира организации на производители на земеделски про...

Българската банка за развиване (ББР) разработи нов финансов инструмент за подкрепяне на групи и организации на производители на земеделски артикули.

Браншът съобщи потребностите си през предишния октомври на среща с представители на Министерството на земеделието, Министерството на нововъведенията и растежа, ББР и дъщерното сдружение на банката - Националния гаранционен фонд.

В отговор на потребностите му ББР отпуска финансиране на групи и организации на аграрни производители, като се изисква те да са признати от министъра на земеделието и да имат поне една завършена финансова година.

Сдружаването на производителите на аграрни артикули е метод за повишение на въздействието им по веригата за доставки и по-голямо предложение на създадените от тях артикули в комерсиалната мрежа. След промените в агросектора обаче сходни обединявания се припознаха от малко на брой родни фермери.

Кандидатстващите за финансиране сдружения следва да са евентуално икономически жизнеспособни и да имат положителен личен капитал към момента на подписване на контракт.

Обемът на новата стратегия на банката е 10 млн. лева. Максималният размер на самостоятелните оборотни заеми или кредитни линии е до 40% от приходите от продажби, регистрирани за последната финансова година. Гратисният интервал е до 6 месеца, а срокът на асимилиране - до 3 месеца. За капиталови заеми се отпуска до 90% от размера на инвестицията. В този случай гратисният интервал е  до 12 месеца, а срокът на асимилиране - до 12 месеца.

Средствата се дават за покриване на потребностите на земеделските производители от ликвидност или финансиране на техни капиталови планове. Крайният период за кандидатстване е до 31.12.2023 г. 

Предвидената финансова поддръжка е в синхрон със стратегическите цели на ББР за обезпечаване на достъп на дребния и междинния бизнес до задоволително и разнообразно финансиране, както и подкрепяне на износа на фирмите и консолидираното им на външни пазари. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР